Mondensko italijansko ostrvo koje je inspirisalo mnoge umetnike, svakodnevno okuplja brojne svetske turiste i poznate ličnosti. Na njemu ćete pronaći sve što poželite - prirodne lepote, neodoljivu gastronomiju, pregršt zabavnih aktivnosti, luksuzne butike i hotele
Živopisno i osunčano ostrvo Kapri nalazi se na jugu Italije, u Tirenskom moru, i specifično je po svojim lukama - Marina Picola i Marina Grande, ali i po ruševinama rimskih vila, predivnim vrtovima, baorvima, luksuznim hotelima i banjama. U vreme starih Rimljana, smatrano je rajskim odmaralištem, a isti epitet je s pravom zadržao sve do danas. Ušuškano na južnoj strani Napuljskog zaliva, Kapri je mesto kao stvoreno za porodični odmor, ali i dobar provod. Italija, kao jedna od najstarijih zemalja sveta, vešto čuva sva svoja blaga - prelepe razuđene obale, autentične gradove, magična ostrva ispunjena dugom istorijom i kulturom, pa tako ni Kapri nije izuzetak. Zbog kosmopolitske prirode, blage klime, stila života, prirodnih lepota i gostoprimstva koji ovde vladaju, stvorena je legenda o Kapriju. Dobro je poznata izreka o ovom ostrvu koju meštani s ponosom ističu: Vedi Capri e poi muori (Vidi Kapri, živi na njemu i umri).
OSTRVO SA MITSKIM DRAŽIMA
Koliko je ovo ostrvo značajno, svedoče i spisi iz davnih vremena, a posebno se spominje u Homerovoj Odiseji
kao tadašnja Kaprija, kada je Odisej ploveći pored ostrva jedva izbegao
da ga ne omame glasovi sirena. Takvo mesto zasigurno ima mitsku draž, a
njegovoj autentičnosti doprinose i raskošni pejzaži, kao i kamenite
pećine koje ga okružuju. Budući da pripada grupi krševitih ostrva, Kapri
obiluje famoznim jamama u stenama i grebenima. Najpoznatija pećina je Grotta Azzurra
koja je nekada služila kao rimsko kupalište. Zanimljivo je da je za
Grke i Rimljane, sve do vladavine rimskog cara Tiberija, Kapri važio za
ostrvo svinja, koza i drugih životinja, a otuda i njegov naziv: na
grčkom jeziku reč kapros znači divlja svinja.
MEDITERANSKI DRAGULJ KOJI SE PAMTI
Jedinstveni raj južne Italije nalazi se unutar regije Kampanja i
udaljen je samo pet kilometara od Napulja i tri od Sorenta, a prevoz je
izuzetno dobro razvijen - na raspolaganju su vam feribot, brod, vodeni
taksi, gliser i helikopter. U trenutku kada kročite na ostrvo i zapitate
se kuda da krenete i šta prvo da vidite, imajte na umu prelepi, glavni
trg Piazzetta koji je ujedno i centar života na Kapriju. Oko
njega se nalaze kafići, restorani, butici, pijaca, turističke agencije.
Tokom godina, ostrvo je steklo status mondenskog letovališta koje
posećuju brojni svetski turisti, ali i poznate ličnosti iz sveta
umetnosti, mode, filma ili muzike, koje ćete neretko videti u luksuznim
buticima i skupocenim restoranima. Ugođaj upotpunjuju velelepni hoteli i
čuvene vile na promenadi Tragara, okružene drvećem limuna i
raskošnim, uređenim parkovima sa pogledom na more. Na Kapriju je sve kao
bajka, jer je fantastično uklopljen kontrast očuvane prirode i skromnih
italijanskih porodičnih kuća s jedne, i bogatih impozantnih hotela,
građevina i restorana, sa druge strane. Osim toga, šarene boje koje
dominiraju na fasadama i stapaju se sa svetloplavim nebom i tirkiznim
morem, ostaće trajno urezane u vašem sećanju. Domaćini uživaju u dugim
šetnjama po ostrvu, a istu aktivnost preporučuju i turistima, jer je to
najbolji način da se istraži svaki kutak čarobnog Kaprija, dugog svega
šest kilometara. Stari Kapri, La Piazzetta, ruine vila rimskih careva, Tragara, Fortini i put Pizzolungo
koji vode do Trijumfalne kapije sa čijeg vrha se pruža pogled na more -
atrakcije su koje ne smete da propustite ako odličite da pešačite.
Međutim, ukoliko se opredelite za autobus, Capri taksi (kabriolet), bicikl, skuter ili vespu (koje možete iznajmiti), iskoristite priliku da posetite Anacapri, drugu od dve opštine (glavna je opština Capri),
smeštenu na zapadnoj strani i okruženu bujnim rastinjem. Odatle žičarom
za svega petnaest minuta dolazite do najvišeg vrha ostrva, pod nazivom Monte Solaro. Stanovnici Kaprija nazivaju ga još i Acchiappanuvole, što znači hvatač oblaka jer se, najčešće u svitanje, oko vrha stvara beli omotač koji izgleda božanstveno i potvrđuje zašto se Kapri smatra ostrvom koje se mora posetiti i čudom prirodnih lepota.
Za ljubitelje brodske vožnje, rezervisane su ritualne turističke ture
oko ostrva koje omogućavaju posetu atrakcijama poput obale Amalfi,
ostrva Ishija, Plave pećine, tri stene Faraljoni koje izviru iz sredine more i u blizini kojih se nalazi prirodno stanište plavog guštera.
MONUMENTALNE GRAĐEVINE
Osim ukusnom hranom, prelepim rivama, pećinama i lukama, Kapri može da
se pohvali i drevnim građevinama vrednim divljenja. Jedna od njih je Certoza di San Giacomo,
kartuzijanski manastir podignut 1363. godine koji je podeljen na tri
oblasti: u jednoj su apoteka i ženska crkva, u drugoj je zdanje za
monahe, a u trećoj je svetovna zgrada za goste. Casa Axel Munthe (muzej) i Villa San Michele,
odnosno švedska kulturna institucija koja je delo Aksela Muntea,
sledeće su na listi. Veči u prvi mah, očaraće vas lepota ovog raskošnog
vrta smeštenog u opštini Anacapri, a zbog pogleda sa terase
vile, koji se pruža preko čitavog Tirenskog mora i ostrva, poželećete da
zauvek ostanete na bajkovitom Kapriju. U istraživačkom pohodu na
velelepna zdanja, ne propustite i Palazzo Cerio, čija je ideja promovisanje aktivnosti koje ilustruju istorijske, umetničke i prirodne vrednosti Kaprija, postom Casa Rossa
- prelepu, jarko obojenu kuću u kojoj je postavljena stalna izložba
slikarskih dela Kaprija tokom 19. i 20. veka, romantični dvorac Castello Barbarossa, Villa Lysis i Cimitero Acattolico di Capri - nekatoličko groblje podignuto 1878. od strane Engleza Džordža Hajvarda, gde se nalaze 204 groba pripadnika 21 nacije.
SLASNA ITALIJANSKA KUHINJA
Kako to obično biva u svim popularnim mestima, u samom centru nalaze se skupoceni restorani, dok su van trga, kao i u oblasti Anacapri,
smešteni restorani sa ponudom jeftinije hrane i skromnijeg enterijera.
Kuhinja na Kapriju identična je mediteranskoj i napuljskoj, a čine je
paradajz, bosiljak, maslinovo ulje, sardine, plodovi mora, vino i čuveni
liker od limuna po kojem je ostrvo poznato. Žitelji Napulja i Kaprija,
kao i ostali stanovnici Italije, preferiraju lagana jela, pretežno
bazirana na testeninama, ribi i povrću, pa su tako popularne i razne
supe i salate, a jedno od jednostavnih jela uključuje sledeće sastojke:
makarone, sardine, crne masline, čeri paradajz, bosiljak, aćeto
balzamiko i parmezan.
Kada požele malo slasniji obrok, testeninu kombinuju sa proprženom
slaninom i puterom. Primetićete da se u Italiji, a posebno na jugu,
paradajz koristi u velikim količinama i na različite načine. S obzirom
na to da bez testa teško mogu zamisliti obrok, serviraju se manje
porcije paste kako bi se uspostavila uravnotežena ishrana. Među tipična
italijanska jela ubrajaju se i: supa minestrone koja sadrži razne vrste
povrća i parmezan, kaneloni (testo zapečeno u rerni, punjeno seckanim
povrćem i mlevenim mesom), zatim saltimboka (teleće šnicle sa šunkom,
žalfijom, maslinovim uljem i belim vinom), poslastica zabajone (smesa od
žumanaca, šećera, malvazije i višnjevače) i čuvena napuljska pica kojoj
pikantan ukus daju mocarela, fileti inćuna i sardine. Meso nije
naročito zastupljeno u italijanskoj kuhinji, dominiraju sosevi,
raznobojni obroci i neodoljivi mirisi, uz mnogo voća, povrća, žitarica i
sireva. Iako namirnice koje se svakodnevno koriste variraju od regije
do regije, nama značajnih razlika u ishrani ovog mediteranskog naroda.
Trpeza je, uz čašicu dobrog razgovora i uživanje u svakom
zalogaju, ispunjena toplim ili hladnim predjelom, zatim prvim jelom -
pasta, rižoto, njoke, palenta ili supa, a onda i glavnim obrokom koji
uključuje mahom ribu, a ponekad i meso. Nakon glavnog jela, na red
dolaze salata i povrće, a potom i dezer poput zabajona ili kolača
tiramisu. Kada je reč o restoranima u kojima možete probati sve što smo
naveli, njih ima pregršt, u svakom delu grada, a neki od najpoznatijih
su: La Palette, Da Tonino, Buonocore Gelateria, Capri Pasta, Lo
Zodiaco, Lo Smeraldo, Terrazza Brunella, Bar Il Gabbiano, Ristorante
Panorama.
ŠOPING TURA NA KAPRIJU
Zašto kupovinu na Kapriju ne smete izostaviti? Zato što se malo koje
mesto na svetu može pohvaliti tako velikim brojem brendiranih izloga, a
ako ste u potrazi za autentičnim suvenirima, preporuka je da sa ostrva
ponesete ručno rađene sandale, parfem koji se pravi po ličnom ukusu i Limoncello
(liker od limuna). Ako želite sandale po svojoj meri, potrebno je samo
da zakoračite u prodavnicu specijalizovanu za izradu sandala, izmerite
svoja stopala i odaberete model koji vam se dopada. Džeki Kenedi je bila
strastveni fan sandala sa Kaprija, tako da je jednom prilikom
insistirala da prodavnicu otvore samo zbog nje, kako bi celu noć
isprobavala različite modele. Osim sandala, ručno rađeni parfemi uvek su
idealno rešenje, a njihova tradicija datira još iz 15. veka kada su
monahinje iz Certoza di San Giacomo započele proizvodnju
različitih mirisa, koristeći prirodne biljke i cvetove. Za kraj šoping
ture, ostavite malo mesta i za dekorisanu bocu likera od limuna, kao i
za jestivi suvenir - tortu Caprese.
Komentari (0)