Plus / Recepti
Kokos

Novi ukusi

Vreme je za inovacije u vašem kućnom meniju i zato počnite od onoga što vam se čini da je najukusnije. Ovo su naši predlozi

Priredio: David Meha Foto: Press

ZELENI ČIZKEJK

Potrebno je:
ZA KORU: 400 g mlevenog keksa po želji, 200 g maslaca
ZA FIL: 500 g neslanog krem sira, 1 avokado, 200 g šećera u prahu, 2 vanilin šećera, 2 limete, 1 kesica želatina u prahu
ZAVRŠNI SLOJ: 1 kesica providnog preliva za torte, 2 dcl sok od limete, malo zelene prehrambene boje

Priprema:
Izmrvite ili u blenderu izmiksajte keks i zatim ga dobro pomešajte sa maslacem dok ne dobijete glatku smesu koju potom utisnete u kalup prečnika oko 28 cm. Ptom sve stavite u frižider da očvrsne dok pravite fil. Ogulite i očistite avokado, izrežite ga na kockice i stavite u posudu za mešanje. U posudu dodajte sok i koricu od jedne limete, pa sve dobro umutite mikserom. U drugoj posudi dobro izmešajte krem sir, šećer u prahu, sok i koricu od druge limete i takođe dobro umutite mikserom. Sjediniti smese od sira i avokada i sve dobro umutiti. Pripremite želatin tako što ćete prah preliti sa 5 kašika vode i ostaviti ga  da nabubri 10 minuta, potom ga zagrejte i ostavite da se zgusne. Kada se ohladi, dodajte ga u sjedinjenu smesu krem sira i avokada. Mutite 2-3 minuta, zatim smesu stavite na podlogu od keksa i ravnomerno je rasporedite. Kolač vratite nazad u frižider. Za završni sloj soku od limete dodajte malo zelene boje, stavite da prokuva i sipajte sadržaj iz kesice providnog preliva za torte. Kuvajte uz kratko mešanje. Nakon što se blago prohladi, prelijte ga preko fila i ostavite u frižideru 4-5 sati pre serviranja. Po želji, čizkejk možete dekorisati kriškama limete.

TORTA SA KUPINAMA

Potrebno je:
ZA BISKVIT: 3 jajeta, 4 kaišike šećera, 1 vanilin šećer, 4 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 60 g tamne čokolade, 50 g maslaca
ZA KREM: 400 g kupina, 400 g čvrstog jogurta, 130 g šećera, 20 g želatina u prahu, 400 ml slatke pavlake, 2 vanilin šećera

Priprema:
Rernu ugrejte na 180 stepeni. Za biskvit, čokoladu i maslac naseckajte na manje komade i zajedno otopite na pari, a zatim ostavite da se sve ohladi. Jaja, šećer i vanilin šećer sa mikserom penasto umutite. Brašno i prašak za pecivo izmešajte pa postepeno sipajte u smesu od jaja i šećera i pažljivo umutite mikserom. Nakon toga, dodajte otopljenu čokoladu sa maslacem.

Umešanu smesu stavite u kalup za torte veličine oko 28 cm i pecite na 180 stepeni. Kada se ispeče, izvadite iz kalupa i ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Za fil izmiksajte kupine da biste dobili pire. Propasirajte kupine kroz fini cediljku kako biste odstranili semenke. U 1/4 pirea umešajte želatin u prahu i ostavite 5 minuta da nabubri. Jogurt izmešajte sa šećerom i sa ostatkom pirea od kupina. Na laganoj temperaturi ugrejte pire sa želatinom, ne sme da prokuva. Mešajte dok se želatin ne otopi. Kada se želatin otopi, dodajte 3-4 kašike smese od jogurta i dobro promešajte. Obe smese moraju da budu iste temperature. Sada možete želatin da umešate u smesu od jogurta i nakon toga ostavite 15 minuta u frižideru da se malo stegne. Slatku pavlaku i jedan vanilin šečer izmiksajte u čvrst šlag. Smesu sa jogurtom još jednom izmešajte, dodajte smesi čvrst šalg i pažljivo izmešajte smese dok se ne izjednače. Fil stavite na biskvit oko kojeg ste opet stavili prsten od kalupa. Tortu ostavite u frižideru oko 5-6 sati da se fil dobro stegne. Ukrasite tortu po želji sa kupinama, otopljenom čokoladom ili šlagom.

KOKOS TORTA

Potrebno je:
ZA KORU: 9 belanaca, prstohvat soli, 300 g šećera, 210 g kokosa, 1,5 kašika brašna
ZA KREM: 11 žumanaca, 120 g šećera, 60 ml mleka, 300 g čokolade za kuvanje, 300 g putera

Priprema:
Za koru ulupajte belanca sa solju, postepeno sipajte šećer i miksajte 10 minuta. Dodajte kokos i brašno, pa lopaticom lagano sve umutite. Za to vreme rernu zagrejte na 130 stepeni, pa u obložen veliki pleh 30x40 cm, istresite smesu i pecite je 30 minuta. Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite na tri dela u tri trake. Ulupajte žumanca sa šećerom dok ne pobdele, pa dodajte mleko i stavite da se kuva na pari. Kada voda ispod šerpe provri, kuvajte oko 12 minuta. Skinite sa vatre, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi. Penasto ulupajte puter, pa mu dodajte ohlađen krem i sve umutite. Ovim kremom premažite kore. Po želji, možete ukrasiti sa kokosom.

Plus / Recepti
%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0

Čista i zdrava hrana

Salata

Doručak za uspešan dan