Lepota i zdravlje / Tema
Parfem

Dosije: Svet parfema

Cvetni, aldehidni, orijentalni, citrusni, gurmanski, drvenasti, voćni, aromatični... Volimo ih jer su komadić luksuza, ali i odraz karaktera, ličnog stila i raspoloženja. Nekoliko kapi omiljenog parfema vraćaju nam potrebnu energiju i čine da se osećamo glamurozno i samouvereno

Priredila: Jelena Đukić (www.mojneseser.com) Foto: Press

Od prastarog spaljivanja opojnog cveća, začina i smola u čast bogova, pa do luksuza i raznolikosti savremenih parfemskih kompozicija, mirisi su oduvek igrali bitnu ulogu u životu ljudi. Pionirima današnjih parfema smatraju se Arapi. Oni su usavršili tehniku destilacije i utrli put proizvodnji mirisa u tečnom stanju.

Od drevnih aroma do modernih bočica
Savremeni parfem stvoren je 1370. godine. Eau de Hongrie (Mađarska voda) bila je mešavina esencijalnih ulja ruzmarina i lavande, i prvi evropski parfem s alkoholnom osnovom. Napravljen je za mađarsku kraljicu Eržebet, da je ulepša i podmladi. Dolaskom na francuski presto, Katarina Mediči u 16. veku u Pariz prenosi svoju zbirku parfema. Njen lični parfimer Rene le Florenten, ostvara butik mirisa u Ulici Pont o Šanž, u blizini mosta koji je dugo potom važio za stecište pariskih parfimera. Verovalo se da miris ima pročišćujuću moć i u to vreme koncept čistog imao je drugačije značenje od današnjeg. Parfem je, takoreći, služio kao zaštitna maska, pa je morao da bude težak i intenzivan. Sredinom 18. veka menja se percepcija mirisa. Političke promene i Francusku revoluciju pratili su nežni, cvetni mirisi ljubičice, đurđevka, lavande i ruže. Kolonjska voda, pristigla iz Nemačke, postaje veoma popularna i svojom finom kombinacijom limuna, bergamota i pomorandže potpuno osvaja duh tog vremena.
Do kraja 19. veka, parfemi su izrađivani isključivo od prirodnih sirovina i kao takvi bili su nepristupačni širim narodnim masama. Tek u 20. veku skupi sastojci postepeno su zamenjeni veštačkim aromama, što je otvorilo vrata maštovitom eksperimentisanju i masovnoj proizvodnji dizajnerskih mirisa. Parfem najzad dobija ime, a bočica postaje svojevrstan način komunikacije.

Umetnost pravljenja
Većina parfema sastoji se od mirisnih supstanci, alkohola i vode. Aromatične komponente se mešaju u odgovarajućem odnosu, oslobađaju u rastvoru visokoprocentnog alkohola i obogaćuju vodom. Alkohol je bitan iz dva razloga. Prvo da bi koža upila parfem, a zatim i da bi se miris raspršio u vazduhu. Danas svaki kreator na raspolaganju ima oko tri hiljade veštačkih i nekoliko stotina prirodnih mirisnih sastojaka. U građenju samog mirisa može da učestvuje i do stotinu različitih komponenti.
Poput reči i poezije, parfemi nose ideju i određenu poruku. Stoga je proces njihovog stvaranja mnogo složeniji i ne može se poistovetiti tek sa pukim mešanjem sastojaka. Iskusni parfimeri na samom početku obično imaju viziju kreaciju kojoj teže. Ipak, razvojni proces obuhvata merenje i testiranje, pronalaženje formula i neprestano eksperimentisanje kako bi se dobio zaista poseban parfem - klasik (grand classique), koji će bez obzira na modne trendove, na tržištu opstati godinama. U toj borbi kreatora sa svojom tvorevinom, unutrašnja maštovitost i genijalnosti biti su koliko i samo znanje.
U fascinatno velikoj ponudi parfema kakvu poznajemo danas, definitivno je najveći izazov nanjušiti onaj miris koji nam prija i s kojim se osećamo sigurno i opušteno. A pošto ga otkrijemo, važno je da ga nosimo na najbolji mogući način.

Testiranje
Razlike u prirodnoj kiselosti kože utiču na to da jedna ista kombinacija na različitim osobama ostavlja potpuno drugačiji mirisni trag. Uz to, stil života, svakodnevne navike i režim ishrane značajno menjaju način na koji se određeni miris razvija na telu. Zato ga uvek treba testirati na svojoj koži.
Pritom, bitno je da je koža čista (krema za ruke, losion i slični proizvodi mogu izmeniti mirisnu strukturu). Takođe, pošto se parfem naprska, treba sačekati nekoliko sekundi da se miris oslobodi i alkohol ispari, pa tek onda omirisati. U protivnom, alkohol će uticati na našu percepciju i doživljaj neće biti verodostojan.

Gde i kako se nanosi?
Parfem se po pravilu nanosi na kožu, od glave do pete, i to na dobro prokrvljena mesta: slepoočnice, zonu iza ušiju, vrat, zglob na ruci, prevoj lakta, iza kolena. Ovim uobičajenim tačkama parfemski stručnjaci dodaju još jednu: potiljak, odnosno zadnju stranu vrata. Na ovaj način, pri svakom pokretu glave emitovaćete intenzivan mirisni potpis.
Kada se oblačite, parfem prvo nanesite na golo i čisto telo. Ako ste tip osobe koja satima stoji ispred ormara, ovaj ritual pomoći će vam da se brže odlučite šta ćete obući. Miris birate u skladu sa trenutnim raspoloženjem, a garderobu potom u skladu sa mirisom.
Pri nanošenju parfema ne treba preterivati. Neka vas mirisni oblak nenametljivo obavije, kako ne bi gušio ni vas, a ni okolinu. Na ovo posebno treba obratiti pažnju prilikom duže upotrebe istog parfema, jer se čulo vremenom navikne na note i više ga ne oseća. Zato je parfeme preporučljivo menjati i u određenom vremenskom periodu koristiti nekoliko bočica naizmenično. Ako ste ipak verni samo jednom, povremeno odmorite nos i napravite pauzu od nekoliko dana.

Jačina i postojanost
U zavisnosti od načina nanošenja, intenzitet svakog parfema u izvesnoj meri može se menjati. Blagim utrljavanjem u kožu, miris postaje manje osetan, dok se direktnim prskanjem postiže pun intenzitet.
Kod nekih ljudi parfem brže isparava. Koža ne može da ga zadrži i vrlo brzo nestane. Ovaj problem donekle može da se reši češćim nanošenjem, potom takozvanim slojevima (uklapanjem dezodoransa, losiona za telo i parfema istog brenda) ili upotrebom koncentrata.
Trajnost se osigurava i naknadnim prskanjem kose, sa razdaljine od najmanje dvadesetak centimetara. Toplota kože ubrzava isparavanje, pa se miris duže zadržava u vlasima i tkanini. Ipak, treba znati da masnoća kose i temena može da promeni strukturu mirisa, pa se ovo ne preporučuje ako kosa nije čista. Takođe, na osetljivim materijalima poput krzna, satena i svile mogu ostati mrlje od parfema, zato morate da budete obazrivi. Ukoliko volite mirišljave kreme, a želite da izbegnete kupovinu skupih parfemisanih losiona, kremi koju inače koristite povremeno dodajte kap-dve omiljenog mirisa. Ritual opuštanja u mirišljavoj kupki, takođe možete da oplemenite mirisom koji volite.
Ponekad parfem miriše drugačije. Kada je vazduh topliji i vlažniji, miris postaje intenzivniji i jači u poređenju s onim po suvom i hladnom vremenu. Kada se znojimo, više se meša sa ličnim mirisom i telesnim promenama. Ovo treba imati u vidu prilikom izbora lakših i težih kompozicija u različitim situacijama i godišnjim dobima. Parfimeri preporučuju da se tokom leta uglavnom koriste toaletna voda i osvežavajući sprejevi, dok zimi možemo da uživamo u oporim mirisnim kompozicijama parfemskih voda.

Način čuvanja i još ponešto...
Parfemi se brzo kvare na toploti, vlažnosti i suncu. U proseku, tri do šest meseci nakon otvaranja bočice, alkohol i aldehidi, osnovni sastojci većine parfema, počinju da isparavaju. Usled toga, parfem gubi ravnotežu, menja strukturu i dobija neprijatan miris. Zato ih treba čuvati čvrsto zatvorene, na hladnom i mračnom mestu, u originalnoj kutiji. Pojedini parfemski znalci čak smatraju da je toaletnu i parfemsku vodu najbolje držati u frižideru.
Poslednjih godina zapažen je porast ljudi koji su alergični na mirise. Ovo se ne odnosi samo na veštačke supstance, već i na prirodne arome. U neželjene reakcije spadaju vrtoglavice, ubrzan rad srca, teškoće u disanju, mučnine, svrab, fleke i plikovi. Dermatološki testiran i bezbedan proizvod znači da su komponente koje mogu izazvati alergijske reakcije neutralisane drugim supstancama. Ako imate osetljivu kožu, budite oprezni prilikom isprobavanja novog parfema i u velikom luku zaobilazite kopije kojih je na našem tržištu, nažalost, prilično mnogo. Kvalitetan parfem ima svoju cenu i ona je opravdana.

Lepota i zdravlje / Tema
Meso

Masti: mitovi i činjenice

An

Nauka u svetu kozmetike

Zdravlje

Mentalna bolest ne diskriminiše, a vi?

Ruz

Make up trikovi za početnice

Suncanje

Nega posle sunčanja